Események

 

 

 

Az ” összezárt család”

Az elmúlt pár hét eseményei jelentősen megváltoztatták a családok életvitelét, olyan problémák elé állítva a családtagokat, amelyeket komoly kihívásként élünk meg.

Minden családnak megvan a maga ritmusa, szerkezete, rutinja és  érzelmi állapota.

Békeidőben ezek maguktól értetődően, természetes módon alakítják a benne élők életét.

A szülők időbeosztása, munkarendje, a gyerekek napi elfoglaltságai, iskolai élete, a család társas és szociális kapcsolatai, a közös élmények, programok, kirándulások, teendők, feladatok határozzák meg a család egészét. A családokat épp ezért, és más, sok ,átfogó és apró részletet is beleértve egy lélegző, állandóan reagáló és a maga törvényszerűségei mentén működő rendszernek tekintjük.

Hogyan hat a krízis erre a rendszerre?

Először is sokkot kapunk. A krízis egy olyan, az eddigi életemet alapjaiban felborító esemény, amelyre tapasztalatom szerint még nem rendelkezem bevált és biztos megoldással. Az eseményekre egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben rendelkezem ráhatással és úrrá lesz rajtam egy rendkívül erőteljes szorongás, mind a szeretteim, mind önmagam egészségét és jövőjét illetően.

A család összes tagja egyszerre megy át ezen a fázison. A felnőttek megnyugtató megoldásokat, lépéseket, lehetőségeket keresnek, igyekeznek a gyermekek szorongásait és bizonytalanságát csökkenteni, tájékozódnak és cselekednek.

A gyermekek szintén informálódnak, egyetértenek, vagy éppen elbagatelizálják az intézkedések fontosságát és az esetleges együttműködést.

A következő periódus a krízis kezelésének  kidolgozása, mely globális szinten történik. Segítséget és útmutatást kapunk a túlélésre, így a család és én, mint annak szerves tagja,  kezdem visszaszerezni a biztonságérzetemet. Jelen pillanatban itt tartunk.

Mindenki megéli a krízis kollektív szorongását, a hírek, a közösségi média nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen információk jutnak el hozzám, ezért rendkívül fontos, hogy csak és kizárólag hiteles forrásból, szakemberek tanácsait és útmutatását kövessem, ezzel óvva akár a családom, a gyermekeim hangulatát is.

A kirobbanó krízis másodlagos, harmadlagos esetleg számtalan egyéb kríziseket is okoz, ezek jelentős mértékben mélyíthetik a családok nehézségeit, akár komoly válságokat is okozva ezzel. Ha már kezdjük megszokni, hogy ” krízis van”, akkor újabb problémákkal kell szembenéznünk és megoldásokat találni azok enyhítésére ( hogyan dolgozunk, hogy fog a gyermek tanulni online, ki látja el a rászoruló nagyszülőt, hogyan tudom intézni az aktuális ügyeket, mi lesz a szülinappal, a húsvéttal, az esetleges lakásfelújítással…)

Gyorsan ki is alakítjuk erre a családi élet új rutinjait, észre sem véve, hogy az egészséges rendszereknek ez a gyors és aktív alkalmazkodása pont az erőssége.

Sokszor halljuk és mondjuk is: ” De jó lenne pár hetet otthon lenni együtt, milyen jó annak, aki otthon dolgozik, többet van a gyerekekkel, többet látja a párját, mert ő is otthon dolgozik!” Igaz, hogy ez most egy komoly krízis miatt, de megadatott nekünk, mégis mik lehetnek akkor azok a nehézségek, amiket esetleg nem veszek észre, viszont nem érzem maradéktalanul  jól magam otthon a szeretteimmel?

Összezárt család

Felismerjük, hogy az eddig bevált jó gyakorlat, az izoláció hirtelen egy egymással hosszú időre összezárt társasággá tett minket.

1. A hétköznapok rutinjában jóval kevesebbet találkozunk, vajon mennyire ismerem a családtagjaimat valójában? Milyen munka közben, vagy tanulás közben, vannak-e olyan szokásai, amikről nem tudtam eddig?

2. Bármennyire is szeretjük egymást, mindenkinek szüksége van autonómiára. A hétköznapi rutinban mindig tudtam beszélni a barátaimmal, a szüleimmel, esetleg a pszichológusommal anélkül,  hogy bárki jelen lenne. A munkatársaimmal más nexusban kommunikálok, a gyerekek előtt nem beszélünk bizonyos dolgokról, stb, így viszont egy térben, otthon megszűnik egy idő után a magánszféra élménye, amit ösztönösen nehezen tudunk kezelni. Nem beszélve a kamaszok megnövekedett intim szféra igényéről.

3. Mindenki, a saját szükségleteinek, vonásainak megfelelően máshogy tolerálja a bezártságot, és ez kollektíve hat a család egészére is. Feszültté, nyűgössé, ingerlékennyé válhatunk az izoláció alatt. Ezzel mások érzelmi, hangulati állapotát is meghatározzuk.

4. Az izoláció szükségszerűen együtt jár a társas kapcsolatok megvonásával is, ez jelentősen meg fogja határozni a hangulatomat a következö hetekben. Hiányoznak a barátaim, a társas események, esetleg unatkozom, akár ingerült is lehetek emiatt.

Fontos tehát, hogy a fentiek alapján otthon is kialakítsunk egy új “családi hagyományt”. Ezzel megadva a keretet ahhoz, hogy egymásra figyelve és jó közérzettel vészeljük át a krízist.

Mit tehetünk?

Alakítsuk ki otthon azokat a lehetőségeket, ahol néha magunk vagyunk. Az autonómia élménye, hogy egy kicsit kilépünk minden interakcióból, hogy elvonulunk, azokkal a dolgokkal foglalkozunk, ami felölt minket, már önmagában is megnyugtató és gyógyító. Ne csak magamban ismerjem fel és fejezzem ki a környezetem számára ezt az igényt, de toleránsan biztosítsam a családtagjaim számára is! Engedjem a gyermekemet is elvonulni.

Teljesen egészséges, hogy bizonyos időszakokban a hangulatom nyomott, hiszen egy krízisen megyünk keresztül, az lenne a bizarr, ha észre sem vennénk, ebből kifolyólag jogom van arra, hogy időt kérjek önmagam “összerendezésére”. Másoknak is adjak időt, hogy rosszkedvét, szorongását, félelmeit kezelje.

Szervezzünk a nap bizonyos szakaszában “csendes pihenőt”‘, amikor mindenki elvonul és ugyanígy legyenek közös társasozások, filmnézések, beszélgetések, vacsorák is.

Beszéljek bátran arról, hogy most éppen mit érzek és legyek nyitott a családtagjaim felé is, buzdítsam őket arra, hogy nyugodtan osszák meg az érzéseiket, mert mindannyian ugyanazon megyünk keresztül.

Foglaljuk le magunkat a szabadidőnkben! Szervezzünk játékos , “társasági” eseményeket a gyerekekkel, tematikus beöltözős programokat, “fordított” napot, játszunk sokat velük, főzzünk együtt, legyünk kíváncsiak arra, hogy mi foglalkoztatja őket.

Alakítsunk és tartsunk fenn egy kényelmes napirendet, heti rendet, legyenek hétköznapi és hétvégi teendők,közösen felosztott feladatok, hogy ne mosódjanak össze a napok, ezzel meg tudjuk őrizni a “régi idők” szervezettségének nyomait és a krízis elmúltával könnyebben tudunk majd visszaállni a hétköznapokra.

Célunk az,hogy a teljesség igénye nélkül megpróbáljuk gyors és használható tanácsot adni a fenti nehézségek kezelésére.Ha cikkünk felkeltette az érdeklődését,esetleg kérdéseik vannak, vagy szeretnének beszélgetni,esetleg segítségre lenne szükségük,várjuk megkeresésüket.

Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a koronavírusról?

Az elmúlt hetek eseményei, váratlan intézkedései által jelentősen átalakult az életünk. Ez a rendkívüli időszak sok kihívást rejt magában és számos kérdést, kételyt vethet fel. Felnőttként, szülőként átlagos hétköznapjainkhoz képest több feszültséget, szorongást élhetünk meg. Ahogy a mi életünkbe, úgy gyermekeink világába is átszűrődik ez a hangulat. Érzik a bizonytalanságot, életüket nem kerülték el a változások, melyek az utóbbi hetek intézkedései mentén jöttek létre, elég az otthoni tanulásra vagy a szigorúbb szabályokra gondolni.
A gyerekeknek- mint mindenkinek- alapvető igényük, hogy értsék, mi történik körülöttük.
Szülőként jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben hogyan segíthetek a gyermekemnek abban, hogy zökkenőmentesen túljusson ezen az időszakon? Hogy kezeljem ezt a helyzetet, hogy beszéljek vele arról, ami most történik?

Ajánlónkban ezeket a kérdéseket járjuk körül és próbálunk megoldási
lehetőségeket, ötleteket adni a szülőknek.

Gyermekeink tőlünk, szülőktől tanulnak legtöbbet. Utánozzák a szóhasználatunkat, viselkedésünk tudattalanul is hat rájuk, követik a viselkedési mintákat. Ebből kiindulva ők akkor tudnak nyugodtak maradni és biztonságban érezni magukat, ha szülőként ezt az érzést át tudjuk nekik adni. Még ha belül bizonytalanságot, feszültséget is élünk át, gyermekünk környezetében, a vele töltött időben igyekezzünk nyugodtak, megnyugtatóak maradni!
A sok otthon töltött idő jó lehetőség arra, hogy gyermekünk életében többet legyünk jelen. Több minőségi időt tölthetünk együtt, több energia jut a valódi figyelemre. Fontos, hogy gyermekünk tudja, van, aki meghallgatja őt, akihez bizalommal fordulhat kérdéseivel, kételyeivel. A közös játék, otthoni tevékenységek közben találjunk teret és időt arra, hogy nyugodt körülmények között beszélhessünk arról, mi történik most velünk.
Gyermekeink sem kerülhetik el, hogy fülükbe jussanak információ morzsák a vírusról, így jó, ha fel tudjuk térképezni, mit hallott a járványról, mit tud róla? Sok gyerek innen-onnan hallott már dolgokat, érdemes ezeket kibogozni, mert a félinformációk nagyon sok szorongásnak adhatnak táptalajt. Ha gyermekünk téves információkat említ, nyugodt magyarázattal korrigálhatjuk őket.
Adjunk lehetőséget arra is gyermekünknek, hogy kérdezzen. Kérdéseire igyekezzünk életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő válaszokat adni.
Ezek legyenek rövidek, érthetőek és lehetőleg megnyugtatóak, hiszen az érzelmi töltet sokszor fontosabb, mint maguk a tények. Fontos, hogy valós információkat adjunk át neki, mivel ezek hiányában a gyerekek hajlamosak a valósnál nagyobb veszélyben érezni magukat. Ha úgy érezzük, nem rendelkezünk a járvánnyal kapcsolatos alapvető információkkal (megelőzés, tünetek, teendők megbetegedés esetén) tájékozódjunk hiteles forrásból!
A betegség kapcsán előtérbe kerülhet a halál témája. Igyekezzünk ezt ne tabuként kezelni, helyette nyugtassuk meg a gyereket, hogy a család nincs veszélyben. Hitünktől,  világnézetünktől függően beszélhetünk neki arról is, hogy mit jelent a halál, mi történik a halál után.
A TV-ből, közösségi médiából sok hír eljuthat a gyerekekhez is. Ezek nagy része felnőtteknek szóló tartalomnak tekinthető, gondolva pl. a szobában a háttérben elhangzó híradóra, reklámokra, felhívásokra. Igyekezzünk a gyermekünkhöz elérő médiatartalmakat ellenőrizni és olyan témákra korlátozni, amelyek nem zaklatják fel őket. Jelenlétükben szülőként mi is igyekezzünk távol maradni ezektől és inkább akkor tájékozódni, mikor gyermekünk nincs a közelben.
Egy ilyen bizonytalan helyzetben érezhetjük azt, hogy nem vagyunk befolyással arra, ami körülöttünk, esetleg velünk történik. A kontrollérzetünk megtartása érdekében mégis tehetünk néhány dolgot, amivel magunkat és gyermekeinket is megnyugtathatjuk. Ismételjük át vele az alapvető higiénés szabályokat, mondjuk el neki, hogy ezek és az aktuális rendelkezések megtartásával nagyon sokat tehet magáért, a családjáért és minden emberért.
Ha gyermeke úgy érzi, van hatása arra, ami történik, az csökkenti a bizonytalanságát, szorongását.
Gyermekünk biztonságának megőrzését azzal is segíthetjük, ha a helyzethez alkalmazkodva fenntartjuk a napi rutint. Akkor is, ha az egész napunkat otthon töltjük, legyen napirend: a gyermek keljen fel előre meghatározott időben, öltözzön fel, étkezzen rendszeresen, legyen meg a tanulásnak, játéknak, a közös együttlétnek a meghatározott ideje.
A kialakult helyzet nem várt akadályokat, kihívásokat gördít elénk, de sok múlik rajtunk és azon, ahogyan erről gondolkozunk és cselekszünk. Vigyázzunk magunkra, egymásra és gyermekinkre!

Amennyiben kérdése van a témával kapcsolatban, vagy úgy érzi, Önnek vagy gyermekének segítségre van szüksége, keressék bizalommal intézményünk pszichológusait a honlapon megadott elérhetőségeken!

Tájékoztatás a Család-és Gyermekjóléti Központ pszichológusainak tevékenységéről a járvány helyzetre tekintettel

 Az utóbbi idők sajnálatos eseményei nem teszik lehetővé a szokásos kliensfogadás menetét. Erre való tekintettel a pszichológusi ellátást Intézményünk az alábbiak szerint biztosítja a továbbiakban:

Krízisügyelet.

A  kialakult helyzetben krízisügyeletet keddi és szerdai napokon, látunk el. A krízisintervenciós ellátás, minden héten keddi és szerdai napokon előzetes telefonos bejelentkezés után azonnal, egyéb napokon időpont egyeztetés útján biztosított.

A nem halasztható, azonnali intézkedést, beavatkozást követelő, veszélyeztető esetekben is szükséges az előzetes telefonos bejelentkezés! Kérünk mindenkit, hogy a 06-1-260-11-62 telefonszámon vegye fel velünk a kapcsolatot.

„ Online Pszichoedukációs Tanácsadás”

A 0-18.-éves korig megjelenő fejlődési nehézségek, paraméterek, gyakran előforduló problémák könnyű elméleti tájékoztatása, valamint a témában konkrétan felmerülő esetleges kérdések megválaszolása a célunk. Minden héten, általánosan elérhető formában aktuális tematika alapján bárki számára elérhető tartalommal készülünk, valamint az email-ben bejövő kérdéseket megválaszoljuk.

„Szülőképző”

„Szülőképző” címen online egyéni  konzultációt ajánlunk felügyfeleinknek, akik bejelentkezésük után, személyre szabottan, heti rendszerességgel kereshetnek meg minket problémáikkal, hosszabb lélegzetvételű kérdéseikkel . Részükre 5-6 alkalmas, problémafókuszú egyéni konzultációs tematika szerint biztosítjuk az ellátást.

pszichologus.barka@gmail.com

Skype

Azon ügyfelek számára, akik már járnak konzultációba, és vállalják a Skype-konzultációra való áttérést, megfelelő körülmények biztosítása mellett elérhetőek az intézmény pszichológusai.

Érdeklődni a 06-1-260-1162 , 06-1-260-9479, telefonszámokon, valamint a gyjk@bkhk.com , pszichológus.barka@gmail.com email címeken lehet.

Továbbra is mindent megteszünk, hogy szolgáltatásaink elérhetők legyenek.

Vigyázzunk Egymásra, megértésüket köszönjük.

Tisztelt Ügyfeleink!

A szociális munka napja alkalmából november 12-én intézményünk zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Napközis tábor a Család- és Gyermekjóléti Központban

A tanév végeztével Központunk az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység keretében napközis tábort szervezett. Az első héten a kisebb korosztály számára az Állati érzékszervek voltak a főszerepben. Minden nap az érzékelés más-más formájával foglalkoztak a gyerekek, és kreatív foglalkozás keretein belül dolgozhatták fel újonnan szerzett ismereteiket. Az első turnust a tábor tematikájának megfelelően egy izgalmas kirándulás zárta a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A második hét a nagyobbak számára mutatkozott ígéretesebbnek, hiszen a hét folyamán a gyerekek megtervezhették és el is készíthették a saját maguk által elképzelt társasjátékot. Jobbnál jobb alkotások születtek, és a hét végére egy igazán jó kis csapat kovácsolódott össze. A tábor zárásaként a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeumot látogatta meg a csoport.

Kamasz programok a Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében

2019 első felében is nagy sikerrel zajlottak a gyermekek, kamaszok számára szervezett programok. Februárban a Sziklakórház-Atombunker Múzeumba látogattunk el, ahol a tárlatvezetésnek köszönhetően sok érdekes információt tudtunk meg a Kórház és a Bunker történetéről. A múzeumlátogatás után a Halászbástyáról csodálhattuk meg a Budapestre nyíló gyönyörű kilátást. Márciusban a szórakozásé volt a főszerep. Az Eleven Park számtalan izgalmas játékkal örvendeztette meg a gyermekeket. Áprilisban kihívás elé állítottuk a fiatalokat, és a Fáraó sírjának rejtélyét megoldva szabadultak ki a bezárt szobából. Az első félév zárásaként a Sugár mozi műsorával örvendeztettük meg a gyerekeket.

Tata – családi kirándulás

  1. március 23-án reggel, szép tavaszi időjárásban indult útnak lelkes társaságunk. Vonattal utaztunk Tatára, az utat mind a felnőttek, mind a gyerekek nagyon élvezték. A vonatról leszállva kezdetét vette az egész napos túra. Elsőnek az Öreg – tavat látogattuk meg, ami az ország legrégebbi halastava. Mivel a családok és a gyerekek is azt mondták szeretnek túrázni, ezért úgy döntöttük a vadregényes tájon körbe sétáljuk a tavat. Sétánk során megnéztük a tavat tápláló Által – eret, és nagyon sok féle állatot, érdekes növényt láthattunk. Ez a több mint 7 kilométeres túra, a tó látványának leginkább meghatározó és legnagyobb elemével a Tatai vár és az Esterházy-kastély látogatásával zárult. Késő délutánra a csapat kellemesen elfáradt, így visszaindultunk Budapestre. A szép, tavaszias idő, a remek programok és a jó társaság mind hozzájárultak a résztvevő családok kikapcsolódásához, a gyermekek és szüleik egy boldog, élményekkel teli, tartalmas napot töltöttek el együtt.

ÁLLATKERT – családi kirándulás

  1. május 11-én Családi Barangoló program keretében kirándulni mentünk a Fővárosi Állatkertbe, a Bárka Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat családjaival. A kirándulásra 25 fővel utaztunk el és nagyon jó hangulatban, tartalmasan telt.

Reggel 9 órakor találkoztunk Kőbánya-Kispesten, ahova mindenki a megbeszéltek szerint, időben ért oda. Gyorsan megterveztük a napot, mivel nem járt a metró, így metrópótló busszal kellett utaznunk. Az utazás során lehetőségünk nyílt a családokkal megbeszélni az időszerűségeket és segítséget nyújtani számukra.

Az állatkerthez érve átvettük a jegyeket és bent egy rövid eligazítás után, minden család önállóan járhatta körbe a területet, voltak családok, akikkel együtt sétáltunk, illetve összetalálkoztunk útközben. Legelőször a zsiráfokat néztük meg, akik lehajolva hozzánk, köszöntöttek bennünket. A gyerekek ekkor szembesültek azzal, hogy milyen hatalmas állatok valójában. A nagy elefánt boldogan sétáltatta kicsinyét a mi szórakoztatásunkra. Az igazi élményt, szórakozást, vidámságot a fóka show jelentette a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A délelőtt hamar elröpült, mindannyian alaposan lejártuk a lábunkat, de minden fáradságunkért kárpótol az a rengeteg élmény, amivel gazdagabbak lettünk. Fővárosunk egyik legszebb, legvarázslatosabb „szigetét” barangolhattuk be.

Egészségnevelés a Család- és Gyermekjóléti Központban

2018. november 27-én prevenciós programunk keretein belül lehetőségünk nyílt részt venni a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Testünk, a csoda! interaktív utazó kiállításon. A test működését játékosan bemutató utazó tárlaton az általános iskolás korú gyermekek megismerkedhettek többek között a helyes táplálkozással, az egészséges életmóddal, a higiéniai szabályokkal . Az emberi test funkcióit interaktív játékos, központi számítógép által vezérelt eszközök segítségével mutatták be. A kiállítás végén ezeket a látogatók maguk is kipróbálhatták. A paravánokon megjelenő színes tájékoztató anyag informatív, izgalmas és rendkívül érdekes ismereteket közöl 8 állomáson, összesen több, mint 500 képpel. A gyermekek és a felnőttek is egyaránt nagyon élvezték a tárlatot, mindenki sok új információval, és élménnyel tért haza.

Adventi készülődés képekben

2018. november 24-én adventi készülődést tartottunk Központunkban. A játszóházi programra nagy volt az érdeklődés, számos család vett részt a koszorúkészítésen. Idén is szebbnél szebb adventi koszorúk, és karácsonyi ajtódíszek készültek. A gyermekek és a felnőttek egyaránt nagy élvezettel kezdtek hozzá a munkához. Beszélgettünk a közelgő ünnepekről, a hangulat megalapozásához a karácsonyi zene, és a forró tea is hozzájárult.

Adventi Koszorúkészítés a Bárka Család- és Gyermekjóléti Központban

Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a 2018. november 24-én, szombaton, 10:00-12:00 között tartandó közös adventi készülődésre.

Bárka nap a Janikovszky Éva Általános Iskolában

2018. október 13-án a Kápolna téri Janikovszky Éva Általános Iskolával együttműködésben került megrendezésre idén harmadik alkalommal a nagy népszerűségnek örvendő Bárka nap. A projektnap egy, az iskola által szervezett családi nap részeként jöhetett létre, amely főként a napjainkban számos gyermeket érintő internetes zaklatás témája köré szerveződött. A felső tagozatos osztályok az őket tanító pedagógusok kíséretében járták végig a különböző állomásokat. Az intézmény gyermekpszichológusa interaktív beszélgetés formájában tartott előadást a 7-8. osztályos tanulóknak az internet veszélyeiről, amit nagyon élveztek a gyerekek. Lehetőségük volt továbbá drogprevenciós céllal az ún. „részeg szemüveg” kipróbálására, megismerkedhettek jogaikkal, és persze kötelezettségeikkel, beszélgethettek az internetes alkalmazások használatáról. Saját maguk szinkronizálhattak egy rövid filmrészletet az iskolai kirekesztésről, majd lazíthattak az Activity játékos állomásán. Örömmel tapasztaltuk, hogy a pedagógusok, és a gyermekek is nagy érdeklődést mutattak a Család- és Gyermekjóléti Központ által szervezett állandó és időszakos programok iránt. Összességében elmondható, hogy egy sikeres napot zártunk, és reméljük a jövőben továbbra is bizalommal fordulnak hozzánk a gyermekek és a felnőttek egyaránt.

TÁRSASJÁTÉKKLUB A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONTBAN

TANKARIKA A CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONTBAN

Kamasz felfedezők a Tropicariumban 

2018. augusztus 10-én Kamasz Felfedező klub keretén belül ellátogattunk a budatétényi Tropicáriumba. A kirándulásra nagy volt az érdeklődés, a táborban jól összeszokott baráti körök szívesen töltötték itt a napjukat. Már az elején mindenkit magával ragadott a látvány, hiszen olyan méretű, fajtájú, színű különleges halakat láthattak a programunkon részt vevők, amiket Magyarországon máshol nem. A gyerekek izgatott érdeklődéssel vetették bele magukat a halak csodaszép világába. A gyerekek körében a legnagyobb érdeklődést természetesen az egész Tropicariumon átívelő sósvizes medence övezte. Itt láthattak embernyi méretű cápákat is, akik előszeretettel úsztak el előttük. A Tropicáriumban eltöltött élmények után a nagy melegben mindenkinek jól esett egy gombóc fagylalt. Összességében egy eseménydús napot zártunk.

Kamasz felfedezők a Margit-szigeten

2018. augusztus 17-én Kamasz Felfedező klub keretén belül ellátogattunk a Margit-szigetre. Ehhez a programhoz a gyermekek ragaszkodtak, hiszen volt olyan, aki még nem járt ezen a helyen. Tömegközlekedéssel közelítettük meg a parkot, ahogy a központi úton haladtunk, első ízben a Zenélő kút látványa tárult elénk. Ez teljesen elvarázsolta a gyerekeket, a számukra ismert dalokat szívesen énekelték és volt, aki táncra is perdült. Gyalogosan haladtunk tovább a nagyrét irányába, ahol kezdetét vehette a foci mérkőzés. Szívesen játszottak együtt a fiúk és lányok is. Ezután megnéztük a Fővárosi Állat-és Növénykerthez tartozó kis állatkertet. Majd egy játszótérre bukkantunk a fák között, mely minden korosztály igényeit kellőképpen kielégíti. Miután mindenki elfáradt, elindultunk haza, egy csodálatos napot zártunk, mely tele volt izgalmakkal.

Játszó-tér  

Idén nyáron is nagyon népszerű volt a gyermekek körében a csütörtökönként megszervezett Játszó-tér. A programsorozat népszerűségére való tekintettel idén heti rendszerességgel vettünk részt a kőbányai lakótelepeken élők közösségi életében. A nyár első felében a Kékvirág utcai tízemeletesek között játszhattak velünk az arra járók, a nyár második felében pedig az Újhegyi lakótelepen élő gyermekeket csábítottuk közös szórakozásra. A kihelyezett trambulin volt a gyermekek kedvence, minden alkalommal hosszú gyereksorok kígyóztak a bejáratánál. A különböző sportszerek is nagyon népszerűek voltak, főként az apukák körében. Összességében elmondható, hogy a program népszerűsége idén is töretlen maradt, jövőre ismét szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Családi Barangoló Szentendrén

2018. szeptember 22-én reggel, a hűvösebb időjárás ellenére indult útnak lelkes társaságunk. A hajó utat mind a felnőttek, mind a gyerekek nagyon élvezték. Elsőnek a szentendrei Mikro Csodák Múzeumot látogattuk meg, ahol a világon egyedülálló, mikroszkopikus nagyságú, aranyból, kézzel készített műalkotásokat figyelhettünk meg. A kiállítás minden tárgya érdekes volt, különösen, hogy egy mikroszkópon keresztül láthattunk szebbnél szebb alkotásokat.  Mire végignéztük a kiállítást elállt az eső így egy kis városnézésre is sor került. Felmentünk a Templom dombra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és a Dunára. Lefelé jövet megvendégeltük a résztvevőket egy meleg lángosra. Ezután folytattuk sétánkat a városban és a Duna partján, majd a délutáni órákban elindultunk hazafelé.

UGRÓISKOLA 2018-BAN IS

Programváltozás

Tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a mai JátszóTér programunk az Újhegyi sétányon a hőségriadóra való tekintettel elmarad. Megértésüket köszönjük!

A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai

Programváltozás

Tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a holnapi JátszóTér programunk az Újhegyi sétányon technikai okok miatt elmarad. A pótlás várhatóan augusztus 23-án lesz esedékes. Megértésüket köszönjük!

A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai

A Bakonyszentlászló-Vinye Tábor élményei képekben

A Bakonyszentlászló-Vinye Tábor élményei

Idén nyáron a nagy érdeklődésre való tekintettel Központunk gyermektábort szervezett, melynek a Bakonyszentlászló-Vinye településen található Hódoséri Turistaház adott otthont. Az öt napig tartó táborozás izgalmasabbnál izgalmasabb programokat tartogatott a résztvevő gyermekek számára. Szerencsére az időjárás is kedvezett a csoportnak, így a tervezett programsorozatot kisebb változtatásokkal sikerült megvalósítani. Az első nap az ismerkedés jegyében telt, valamint bebarangoltuk a szállás környékén elterülő erdőt. Kedden délelőtt a Cuha-patak völgyében kirándultunk. A túrát kalandossá tette a növényzet változatossága, a nem mindennapi terepviszonyok, illetve a tiszta forrásvíz frissessége. Délután a Cseszneki vár romjait vettük birtokba, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk.  A hét közepén a zuhogó eső miatt a tervezett veszprémi programjaink módosultak. A rossz idő sem szegte kedvünket, így ellátogattunk a veszprémi Börtönmúzeumba, ahol audiovizitor segítségével járhattuk végig a kiállítást. A jól megérdemelt ebéd után, mivel az eső nem csendesedett, a veszprémi Cinema City matiné műsorára esett a választás, a gyermekek nagy örömére. Hazafelé megkóstolhattuk Zirc legfinomabb fagylaltját is. A csütörtök a játék jegyében telt, melynek lezárása egy nagy séta volt a jól megérdemelt jégkása társaságában. Az esti órákban a gyermekek kézműves foglalkozás keretében tablót készíthettek tábori élményeikről. Az utolsó nap délelőttjének programját a közeli Kalandpark kihívása adta, melyet kicsik és nagyok egyformán élveztek. Esténként vacsora után megbeszélésre kerültek a nap eseményei, valamint játékos vetélkedőkkel szórakoztattuk a gyermekeket. A hét során egy szépen összeszokott csapat jött össze, akik tengernyi élménnyel tértek haza szüleikhez.

Családi Barangoló

Az idei évben is megrendezésre kerül családi Barangoló programsorozatunk. Az eddigiekben az érdeklődőknek lehetőségük nyílt ellátogatni a Szemlő-hegyi barlangba, ahol a résztvevők idegenvezetőtől hallhatták a barlang történetét. A kirándulás egy jó hangulatú hajóúttal zárult. Megtekinthették a Vasúttörténeti Parkban megrendezésre kerülő Oldtimer Showt, ahol szebbnél szebb veterán autók, és a régi idők közlekedési eszközei kerültek kiállításra. A kellemesen meleg időjárás kedvezett a Fővárosi Állat- és Növénykertben tett látogatásunknak, melyet a kicsik és a nagyok is nagy lelkesedéssel vártak. A hűvösebb időjárás ellenére sem maradnak el programjaink, nagy számban gyűltek össze a Sugár moziban szervezett filmvetítésen is.  A nagy érdeklődésre való tekintettel következő programunk augusztus elején kerül megrendezésre, addig is a nyár folyamán csütörtök délutánonként várjuk a kedves érdeklődőket Játszótér-sorozatunkra, ahol trambulin, Slackline, és különböző izgalmas játékok várják a gyermekeket.

A Játszótér időpontjai, és helyszínei:

június 21. – Kékvirág utcai játszótér

június 28. – Kékvirág utcai játszótér

július 5. – Kékvirág utcai játszótér

július 19. – Újhegyi sétány, nagy játszótér

július 26. – Újhegyi sétány, nagy játszótér

augusztus 2. – Újhegyi sétány, nagy játszótér

augusztus 9. – Újhegyi sétány, nagy játszótér

augusztus 16. – Újhegyi sétány, nagy játszótér

Adventi készülődés

December 2-án volt a BÁRKA Család- és Gyermekjóléti Központ Mádi utcai épületében a hagyományos adventi kézműves játszóház, ahol az ünnepi készülődés jegyében a részt vevő családok, gyermekek és felnőttek, kollégáink segítségével a vasárnapi gyertyagyújtáshoz adventi koszorúkat, illetve ünnepváró asztali díszeket készíthettek közösen.

Tropicariumi Barangoló

2016 december 04-én Barangoló program keretében kirándulni mentünk a Tropicariumba, a Bárka Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat családjaival. A kirándulásra 16 fővel utaztunk el és nagyon jó hangulatban, tartalmasan telt.

Reggel fél 10-kor találkoztunk Kőbánya-Kispesten, ahova mindenki a megbeszéltek szerint, időben ért oda. Indulás előtt a Bárka „Mikulása” egy-egy mikuláscsomaggal meglepte a programra érkező gyermekeket sok finom csemegével. A csomagok átadása után kényelmesen, vonattal utaztunk Budatétény állomásra. Mivel a vonaton jóformán rajtunk kívül senki nem utazott, ezért lehetőségünk nyílt egy jó hangulatú közös beszélgetésre is a karácsonyi élményekről, karácsonyi készülődésről. Az állomástól csak néhány perc sétára volt a Tropicarium.

A kabátok leadása után elindultunk felfedezni a különleges látványosságokat. Már az elején mindenkit magával ragadott a látvány, hiszen olyan méretű, fajtájú, színű különleges halakat láthattak a programunkon részt vevők, amiket itt Magyarországon máshol nem. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is izgatott érdeklődéssel vetették bele magukat a halak csodaszép világába. A családok körében a legnagyobb érdeklődés természetesen az egész Tropicariumom átívelő sósvízes medencét övezte. Itt láthattak embernyi méretű cápákat is, akik előszeretettel úsztak el előttük, így folyamatosan kattogtak a vakuk.

Sokakat meglepett, hogy a halak mellett néhány az esőerdőkben, illetve a világon máshol is előforduló állatot – pl. tengerimalacot – is lehetett látni, akikkel előszeretettel készítettek közös fényképeket a gyermekek.

A Tropicariumban eltöltött élményekkel teli túra után egy gyorsétterembe mentünk, ahol mindenki választhatott magának egy neki tetsző menüt. Ezután felvillanyozva, élményekkel gazdagodva felszálltunk a Kőbánya-Kispestre tartó vonatra, megosztottuk egymással élményeinket, majd az állomásra érve elköszöntünk egymástól.

Összességében nagyon kellemes és aktív napot töltöttünk együtt. Ezekkel a szép, közös emlékekkel búcsúzunk a 2016-os Barangoló időszaktól és várjuk a következő évet.

img_6796 img_6762 img_6740 image6 image5 image4 image1 fullsizerender

Gyermeknapi Barangoló

  1. május 28-án, szombaton a Család- és Gyermekjóléti Központ Speciális szolgáltatások csoportja gyermeknapi programot szervezett a Barangoló sorozat keretében.

Délelőtti találkozónk után a Városligeti Csónakázótó felé vettük az irányt, ahol a családok külön csónakokban csónakázhattak önfeledten a Vajdahunyad várának lábánál a verőfényes napsütésben. A vízi program egyöntetű sikert aratott kicsiknél és nagyoknál is, ki az evezésben, ki a napozásban melegedett ki, fáradt el kellemesen.

A csónakázás után egy órácskát töltöttünk el a Városligeti-tó melletti parkban. Piknikeztünk, melyhez a BÁRKA uzsonna csomagot biztosított mindenki számára, a gyerekek nagyot játszottak, szaladgáltak, új barátságokat kötöttek egymással.

A nap zárásaként az Atlantisz gyermekei című előadást néztük meg a Fővárosi Nagycirkuszban. A látványos, izgalmas műsort mindenki nagyon élvezte, többek, s köztük nem csak gyermekek, ez alkalommal élték át első cirkuszi élményüket.

A szép, nyárias idő, a remek programok és a jó társaság mind hozzájárultak a résztvevő családok kikapcsolódásához, a gyermekek és szüleik egy boldog, élményekkel teli, tartalmas napot töltöttek el együtt.

Mézer Andrea, fejlesztőpedagógus

IMG_1644 IMG_1755 IMG_1734 IMG_1703 IMG_1696 IMG_1654

BARANGOLÓ szentendrei kirándulás

2016. április 24.-én, reggel a hideg, szeles, esős időjárás ellenére indult útnak a kicsi, de lelkes társaságunk.  Elsőnek a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumot látogattuk meg. A gyermekek és a felnőttek egyaránt élvezték a kiállítást különösen, hogy sok járműre fel lehetett szállni.  Mire végignéztük a kiállítást elállt az eső így egy kis városnézésre is sor került. Felmentünk a Templom dombra, ahonnan szép kilátás nyílt a városra és a Dunára. Lefelé jövet betértünk egy meleg lángosra, ami különösen jól esett a hidegben. Lángosozás után folytattuk sétánkat a városban és a Duna partján, majd elindultunk hazafelé.

Zongor Dániel

utcai szociális munkás

DSC01590 DSC01599 DSC01582

Bárka nap

2016.március 5-én tartotta meg a BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ a Kőbányai Fekete István Általános Iskolával közös Bárka napját. A rendezvényt a Fekete István Általános Iskola egészség- projektnappal kötötte össze, így főleg erre a témára fókuszáltak a programszervezők. A délelőtt folyamán a két intézményen kívül a Merkapt Maraton Sportközpont és a X. kerületi Rendőrkapitányság is bekapcsolódott a foglalkozásokba.

A programsorozat nagyon jó hangulatban telt, a gyermekek érdeklődve, aktívan vettek részt a hol játékos, hol tesztjellegű, hol pedig interaktív foglalkozásokon.

Reméljük, találkozunk még!

Csányi Máté

utcai szociális munkás

BARANGOLÓ

DSC_3627

Az októberi Barangoló alkalmával 2015.10.11-én vasárnap a Tropicariumba látogattunk a Gyermekjóléti Központ ellátottjaival. 21 fő, 14 gyermek és 7 felnőtt élvezhette a vízi világ szépségeit, a különleges növényeket, a cápák és a legkülönbözőbb mintájú, formájú, vízi lények, halak látványát. A reggeli gyülekezőnél gyümölccsel, péksüteménnyel csillapítottuk az induló csapat éhségét, a látványosság megtekintése után pedig ebédre is sor került. A bő fél napos programon a gyermekek és hozzátartozóik térítés mentesen vehettek részt.

DSC_3727aaa

BALATONGYÖRÖKI TÁBOR

A Bárka Gyermekjóléti Központ Prevenciós csoportja 2015 nyarán Balatongyörökön táboroztatta a fiatalokat, 10-10 kisiskolás, és serdülő részvételével. A programok között szerepelt a Tapolcai-tavasbarlang meglátogatása, hajózás, a Salföld bebarangolása, rengeteg strandolás, csúszdázás, az utolsó este ének és játék a tábortűz körül.

Mind a fiatalabb korosztály, mind a serdülők felfrissülten, örömmel tértek haza az új tábori élményekkel.

DSC_9246DSC_9307

JÁTSZÓ – TÉR

A Bárka Gyermekjóléti Központ Prevenciós Csoportja 2015. nyarától két hetente rendezi meg Játszó-Tér programját. Ezeken az alkalmakon a gyermekek valamely kőbányai játszótéren kipróbálhatnak olyan szabadtéri játékokat, mint a slackline, a trambulin, vagy a jól ismert tollas labda, pingpong, foci…

_DSC0647DSC_8640

A program minden gyermek számára nyitott, kortól függetlenül mindenki megtalálhatja a számára legélvezetesebb elfoglaltságot.

A slackline egy olyan akrobatikus sport, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sok fiatal választja hobbijaként. Minden korosztály számára ideális, fejleszti az egyensúlyt, javítja a testtartást, és kitartásra, szorgalomra tanít, miközben önfeledt szórakozást nyújt a gyerekeknek.

A programok alkalmával csatlakozik hozzánk a Gibbon Slacklines közösség tagjai, akik gyakorlott oktatókkal, slackline eszközökkel teszik még élvezetesebbé az időtöltést.

A szintén nagyon kedvelt trambulin főleg a kisebbeknek jelent élvezetes kikapcsolódást.

A programokról a Facebook Bárka Prevenciós Csoport oldalán, és a 06-30-248-3224-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Családos kirándulás a Csillebérci Kalandpályára

Április utolsó vasárnapján (2015.04.26.), a Barangoló kirándulások keretében a Csillebérci Kalandpályán jártunk a Bárka Kőbányai Gyermekjóléti Központ ügyfeleivel, összesen 30 fővel. A kalandos kirándulásra 11 családból 21 gyermek, illetve szüleik vállalkoztak – volt, akit a nagypapája kísért el.

Lelkes társaságunk reggel kilenc órakor gyűlt össze a KÖKI előtti találkozóhelyen, innen indultunk a budai hegyek felé. Az időjárás kegyes volt, bár az előrejelzés nem sok jót ígért, de reggel ragyogóan sütött a nap, és ez nagyjából így is maradt egész nap. Kis kalandot is átéltünk út közben, a rendkívül zsúfolt 21-es busz műszaki hiba miatt megállt velünk a Svábhegy meredek emelkedőjén. A következő járat azonban csak a Normafáig közlekedett volna. Köszönet illeti a járművezetőt és a BKK forgalomirányító diszpécsereit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a busz is elvigyen bennünket Csillebércig, így nem késtük le a kalandpálya személyzetével előre egyeztetett csoportos beléptetési időpontunkat.

A kalandpályára érkezve rendkívül kedves animátorok fogadták a csapatot. Segítettek a védőfelszerelés felvételében- a segítségre a kicsiknek és a nagyoknak is szükségük volt. A szülők közül is öten vállalkoztak arra, hogy nem csak kísérőként lépnek be a kalandpálya területére, hanem a pálya akadályait is megpróbálják teljesíteni. A beöltözést követően komoly oktatás következett a kalandpálya és a védőfelszerelés használati szabályairól, majd egy vizsgát kellett mindenkinek teljesítenie, hiszen csak az indulhatott neki „élesben” az akadálypályáknak, aki a próbapályán a szabályokat betartva sikeresen végig tudott menni. Volt, akinek ez bizony csak harmadszorra sikerült. Ezután szétszéledt a csapat, mindenki a korosztályának és bátorságának megfelelő akadálypályának indulhatott neki. A nagyobbak bizony eltűntek a hatalmas fák lombjai között, illetve időnként elsuhantak a magasban kifeszített drótköteleken, az úgynevezett csúszópályákon.

A rendelkezésre álló idő hamar elrepült,  délután egy óra körül mindenki épségben és vidáman gyülekezett a főépületnél. A felszerelések visszaadását követően átmentünk a Csillebérci Szabadidőközpont éttermébe, ahol sajtbundás csirkemellel várták a csoportot. A finom ebédet az éhes társaság hamar elpusztította. Ezt követően rövid gyalogtúra következett a Széchenyi hegyre, az ottani izgalmas erdei játszótéren még volt egy kis idő a lazításra. Innen fogaskerekűvel tértünk vissza a városba, délután öt óra tájt érkeztünk Kőbányára. A kicsik között bizony volt, aki hazafelé már szundikált a járműveken, de mindenki mosolyogva köszönt el a kellemesen töltött nap végén.

Juhász Péter